Neix la Comissió de Justícia Penal i Drogodependències amb la participació de l’AAT

L’Associació d’Acollida i Acció Terapèutica (AAT) ha format part del naixement de la Comissió de Justícia Penal i Drogodependències, un nou grup de treball de la Federació Catalana de Drogodependències (FCD) sorgit de la necessitat d’abordar els problemes relacionats amb la justícia penal en el context de les addiccions.

Aquest espai de trobada, que compta amb el suport de la UNAD, també té l’objectiu de posar sobre la taula una realitat que és necessària abordar: la majoria de les persones empresonades a Catalunya tenen problemes de drogodependències, exclusió social i/o problemes de salut mental. De fet, sovint aquests problemes són la causa que els ha dut a la presó. A més, aquestes persones poden trobar-se amb la problemàtica afegida de tenir una situació d’immigració irregular o discriminació per raons de gènere, cosa que fa imprescindible una mirada integral i integradora per a la seva readaptació i reinserció a la societat.

En aquesta primera reunió del grup de treball també s’ha destacat la necessitat de reforçar el paper de les entitats en el territori català, que té les competències penals transferides. És per això que des de les organitzacions que conformen la comissió s’elaborarà un posicionament sobre la situació actual de la justícia penal, així com sobre els principals reptes de futur.

D’aquesta manera, es vol fer incidència política per aconseguir que les polítiques judicials tinguin en compte tots els factors que condicionen la vida de les persones.

Una reunió inicial per teixir ponts entre les entitats i posar les bases de la nova comissió

En la reunió, celebrada a finals de la setmana passada a Barcelona, hi han participat membres de diverses entitats de la xarxa catalana de drogodependències que s’ocupen de temes relacionats amb la justícia penal, tant des de dins dels centres penitenciaris com des de fora. Per part de l’AAT hi han assistit Mercè Mompín, directora de l’entitat, i Mariola Segura, psicòloga, que fa anys que intervenen en el programa PITD que es fa al Centre Penitenciari de Joves. A més, Mariola Segura ha estat escollida co-coordinadora de la nova comissió. Ella mateixa ha fet una valoració molt positiva de la primera reunió explicant que d’ara en endavant es treballarà per “detectar els dèficits i mancances del sistema penal actual per tal de millorar el tractament dels casos penals a persones amb addiccions”.

La directora de l’AAT ha afegit que si una cosa ha quedat clara després d’aquesta trobada és que l’abordatge d’aquestes realitats requereix un gran compromís de les administracions públiques, però alhora de la societat civil, i és per aquest motiu que l’organització d’aquestes comissions és essencial per teixir un entramat associatiu fort i competent.

Des de la UNAD s’ha volgut posar l’èmfasi en el respecte pels drets fonamentals de les persones empresonades, com ara la igualtat d’oportunitats en els tractaments de les addiccions i la salut mental, l’ampliació de les mesures penals alternatives a la presó i la promoció de la Justícia Restaurativa com a forma de resolució pacífica de conflictes.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *