Preguntes freqüents

Què puc fer si algú del meu entorn té una addicció?

Moltes vegades, qui alerta de situacions d’addicció i busca ajuda són familiars o amistats de les persones afectades. Tot i que es pot ajudar i animar a que s’adhereixin a algun tipus de tractament, tota persona que vulgui treballar la seva problemàtica addictiva ho ha de fer per voluntat pròpia. 

El més important que pots fer per la persona que pateix una addicció és ajudar-la a augmentar la consciència respecte la seva problemàtica addictiva i acompanyar-la en el procés de recerca i vinculació a un tractament especialitzat. 

Com puc saber quin tractament és més adient per a mi? 

Posa’t en contacte amb nosaltres a través del 93 237 45 50 o per WhatsApp al 659 559 890.

Si vols et podem donar cita perquè vinguis a fer una entrevista, on escoltarem el teu cas, t’explicarem les opcions que tenim, i mirarem quin tractament s’adapta més a les teves necessitats. També t’informarem sobre tots els tipus de tractament existents i els circuits d’accés perquè valoris quin tractament consideres més adequat. 

Quins tipus d'addiccions tracteu?

Atenem persones amb tot tipus d’addiccions, ja sigui amb consum de substàncies com sense (ludopaties, sexe, tecnologies o altres).  

Al nostre entendre, les addiccions son sempre símptoma d’un malestar pre-existent i totes elles tenen la funció d’oferir un espai d’evasió i desconnexió de l’entorn. En aquest sentit, el nostre abordatge terapèutic no és centra en el símptoma (consum de determinada substància o comportament addictiu) sinó en les causes que el generen.

Perquè teniu centres específics per a homes i per a dones?

Perquè ens permet fer un abordatge en perspectiva de gènere (entenent cada cas amb els condicionants afegits per raó de sexe) i perquè també minimitzem la interferència de les dependències afectives durant els primers temps de tractament (que sovint compliquen els processos terapèutics). 

Què és un tractament residencial?

És un tractament integral i intensiu, amb ingrés a un centre. Generalment compta amb presència de personal les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. En els centres residencials es reprodueix un espai social construït amb una finalitat terapèutica. L’experiència participativa en la vida comunitària té una gran potència reeducadora, que va orientada a aconseguir el control i l’extinció de conductes addictives.

Què és un tractament ambulatori?

El tractament ambulatori està comprés per tots aquells serveis i programes que no inclouen la pernocta i que varien en intensitat d’intervenció. Hi ha programes d’intervenció diària com el Centre de Dia, i programes d’intervenció setmanal com ara el SAVA o PSVA.  

Puc fer tractament amb vosaltres si estic en consum actiu?

Tots els nostres programes són lliures de drogues i van encaminats cap a l’extinció de la conducta addictiva. Si estàs en consum actiu, et recomanem que vagis al Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) més proper perquè et facin una primera atenció i valorin l’ingrés a una unitat de desintoxicació.  Així i tot, podem valorar la teva participació en algun dels nostres programes individuals si ja estàs de camí cap a l’abstinència. 

Hi ha una edat mínima per entrar en tractament?

En els centres tractaments residencials, l’edat mínima per accedir-hi és de 18 anys.  

A la resta de tractaments ambulatoris, l’edat mínima d’accés és de 16 anys. Si estàs per sota del llindar mencionat, pots contactar-nos igualment i t’informarem sobre altres          centres que treballen amb menors.  

 

Quin preu solen tenir els programes d’AAT?

El preu varia segons el programa de tractament, en funció del percentatge de finançament públic de cada programa i els costos dels mateixos. 

Alguns dels programes d’AAT estan subvencionats, però la majoria requereixen d’un copagament per part de la persona usuària per ajudar a cobrir els costos del mateix. La quota per al tractament residencial (Comunitat Terapèutica i Pisos) és de 700€ mensuals, però els preus són adaptables en funció de les circumstàncies de cada persona. El programa de Centre de Dia té un copagament mensual de 450€/mes i el de PSVA (Programa de Suport a la Vida Autònoma) de 250€ mensuals.  

Tot i així, intentem que aquest copagament no suposi una barrera per poder accedir al servei que necessites, i sempre analitzem cada cas i procurem adaptar-nos a les teves possibilitats. 

Què fer si soc una dona drogodependent i víctima de violència?

Les dones drogodependents sovint han patit violències en entorns on els homes han esdevingut dominants. És per això que a AAT incorporem la perspectiva de gènere en tots els nostres programes, fem tallers específics per a l’abordatge de les violències i el nostre personal s’ha format en violències masclistes. 

Els familiars de les persones drogodependents també reben ajuda?

Sí, a AAT sabem que els familiars també pateixen les conseqüències de les addicions, i per això comptem amb un programa de suport familiar(enllaçat a la pàgina de Prevenció i famílies) que inclou teràpies i seguiment a les famílies que ho necessiten. 

Feu teràpia individual i grupal?

Sí, dins els nostres programes residencials i ambulatoris s’hi contemplen les diverses formes de teràpia i seguiment tutoritzat. Cada setmana es fa teràpia individual i tutoria, i cada dia hi ha espais d’intervenció grupal. 

La resta de programes també contemplen les dues modalitats d’intervenció. 

 

Quines activitats es fan als centres?

Les activitats que es realitzen al Centre de Dia i Centres Residencials són de tot tipus: tallers de manualitats, dansa moviment teràpia, esport, tallers de prevenció de recaigudes, d’habilitats socials, grups terapèutics, etc. Totes les activitats estan pensades per a fomentar el desenvolupament personal. 

 

Com puc contactar amb vosaltres?

Si vols contactar amb AAT dins el nostre horari d’oficina, pots trucar-nos al 932 374 550 i estarem encantats d’atendre’t. Si ho prefereixes, pots enviar-nos un WhatsApp al 659 559 890 o escriure’ns un mail al correu electrònic a info@aat.cat i et respondrem el més aviat possible. 

Si faig un donatiu o em faig soci, puc desgravar els donatius?

Sí, al ser una entitat declarada d’Utilitat Pública, els donatius de fins a 150€ l’any poden desgravar-se fins al 80%. Si es supera aquesta quantitat es pot desgravar el 35%, o el 40% en el cas d’haver fet donatius per la mateixa quantitat o superior en els dos exercicis anteriors.